Acı Biberin Faydaları


1.Acı Yemek Zekayı Geliştiriyor





Acı yerken tarif edilemez bir zevk alan o insanlardan mısınız? Eğer öyle ise size hoşunuza gidecek bir haberimiz var! Üzerine acı biber boca ederek yediğiniz türlü yemeklerin bir yandan karnınızı doyururken diğer yandan zekanızı geliştirdiğini biliyor muydunuz? Acı yemenin yararları üzerine yapılan bazı araştırmalar acı yemenin zihinsel yetilerimizi geliştirdiği gibi beden sağlığına da oldukça faydalı olduğunu söylüyor.

2.Acı Yiyecekler Beyin Hücreleri Arasındaki Bağlantıyı Güçlendiriyor



Yapılan bir çok araştırma zaten kırmızı biberin içerisinde bulunan “apigenin” maddesinin beyin hücreleri arasındaki bağlantıyı güçlendirdiğini ortaya koymuştu ancak son zamanlarda bazı bilim adamları “apigenin”in hafıza, hatırlama ve öğrenme gibi beynin önemli temel fonksiyonları üzerinde de olumlu bir çok etkiye sahip olduğunu söylemekte. Hatta öyle ki, alzheimer’dan, parkinson hastalığına, depresyondan, şizofreniye kadar bir çok mental ve psikolojik hastalıktan korunmanın yolu günlük öğünlerinizde yediğiniz acı miktarını arttırmaktan geçiyor olabilir! Acı yemenin yararları bu denli çokken ondan uzak kalmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

3.Acı Yemek Ömrü Uzatıyor

Harvard Üniversitesi’nin neredeyse yarım milyon Çinli’nin günlük beslenme alışkanlıklarını takip ederek yaptıkları bir araştırma, öğünlerinde daha çok acı yiyecekler tüketenlerin daha uzun yaşadığını ortaya koydu. Hatta öyle ki, sadece haftada bir kaç gün ekstra olarak acı biber yemek bile ölüm riskini yüzde 14 aşağıya çekiyor. Acı biberin metabolizma üzerindeki bir çok yararının yanı sıra bilim adamları, acı biberin içerisinde bulunan “capsaicin” isimli maddenin kanser hücreleri üzerinde öldürücü etkiye sahip olduğuna dikkat çekiyor ve düzenli acı biber tüketenlerde kanser görülme oranının düşüklüğünü buna bağlıyorlar. “Capsaicin” isimli ve genel sağlığımız için faydaları saymakla bitmeyen bu madde, ne yazık ki aynı zamanda biber gazı içerisindeki etken madde… Tabi “capsaicin”in faydalarından yararlanmak için biber gazı yemenize gerek yok. Size tavsiyemiz, düzenli olarak acı biber tüketmeye dayanamıyorsanız bile en azından bir daha ki öğününüzün üzerine bir kaç tutam pul biber serpiştirmekten kaçınmayın! Türk mutfağında da kendine yoğun olarak yer edinmiş acı pul biber zihin sağlığınız açısından sandığınızdan çok daha önemli olabilir.

4.Ağrıları Dindirir

Doğal maddesi capsaicin olan acı biber ağza değdirildiği anda yakıcı bir his uyandırır. Bu his sayesinde sinirler yumuşayarak beyinde endorfin salgılar. Beyin bölgesinde salgılanan endorfin vücutta ağrı kesici etkisi oluşturur.

5.Kalp Krizi Riskini Azaltır

İçerisinde C vitamini, betakaroten ve antioksidan bulunmasından vücudu kansere ve kalp krizi riskine karşı korur. Dolaşımın hızlanmasında etkili olan acı biber felç geçirme riskini en aza indirir.

6.Zayıflamaya Yardımcıdır

İştah açıcı olarak çok tercih edilmese de acı biber iyi bir zayıflatıcıdır. Kabızlık sorununun önlenmesinde etkili olan acı biber aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasını sağlar.

Comments

Popular posts from this blog

Truva Efsanesi, Savaş ve Tahta At

Duyu Organlarımızın Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız

Cahil insanların on özelliği